Nyheter

 

Whiskyn utseende berättar mkt om dess karaktär. En whisky lagrad på sherryfat ger en mörkare djupare ton än en whisky lagrad på bourbonfat. Hur ofta faten använts före man lagrar whiskyn i dem avspeglas också på whiskyn. Där kan man säga att obegagnade sherryfat ger den intensivaste färgen och sherryfat som används för andra eller tredje gången ger en ljusare färg. Hur länge whiskyn får ligga kvar i fatet avspeglas också på whisky, där äldre fat ger en mörkare färg på whiskyn. Allt populärare är det med olika avslutningar på whiskyn. Whisky som legat i ett vanligt bourbonfat under 12 år flyttas över till ett portvinsfat ytterliggare två år. Whiskyn reagerar med portvinsfaten och får en djupare rödton. Whisky som inte kylfiltreras, som är vanligt med "single Cask" whisky, kan se något grumliga ut. På bilden Blair Athol 12, Laphroaig 10 Cask och Springbank 10.

Talisker (80 ° bevis, Cadenhead, 1960-talet) Denna är mycket sällsynt, jag hade aldrig sett den förut. Det finns minst en annan "hög flaska Black Label" som är relativt välkänd men igen, vi är i terra incognita denna gång. Innehavare på etiketten: Dailuaine-Talisker Distillers (ibland 'TD' på gamla officiella etiketten). Färg: guld. Doft: några gamla Taliskers, såsom andra berömda svarta märken (G & M: s) kan ha förlorat sin torv eller en del av deras rökighet men det är absolut inte fallet här. Vad vi har är ganska mycket trä rök (olika träslag, bland annat hartsartade, tall, kanske eukalyptus) sammanvävda med några sot och kol aska, ganska mörk choklad och sedan en blandning av gamal metall (gamla verktygslåda) och olika ålders- stil växtbaserade likörer, Benedictine, Chartreuse, kanske Suze (ljus gentiana likör). Det finns också en växande KRAFTIGHET (nötkött med mullvad sås) men mycket lite söt / fruktig anteckningar. Antingen var dom aldrig där eller så har de alla försvunnit. Hur som helst, en ultra-torr rökig doft, mycket fin i gommen. Efter femton minuter: Kanske lite passionsfrukter. Mun: rök (en sorts liquoricy rök denna gång), kanske enbär, paprika ... När det gäller frukt, det finns lite citron eller grapefrukt som i många gamla peaters men det är ingen fruktig whisky som sådan, inte alls. Efter femton minuter: den pepprig sidan kommer ut, det är väl Talisker. Ostron med peppar, citron och bara en liten inlagd lök. En askgrå sida också. Finish: bra längd, med några torra lakrits och återigen en salt / pepprig och torr eftersmak. Några tanniner leka. Kommentarer: kanske är det inte helt lysande på grund av en relativ inskränkthet, men det är fortfarande en mycket imponerande gamla Talisker, med en yta som inte är alltför torkning. SGP: 365 till 91 poäng.

Talisker "Storm" (45,8%, OB, 2013) Från destillatörerna: "Vi ville fokusera på destilleriets karaktär (...) Så vi sökte några mogna Talisker, berikas och mognat med tiden spenderas i noga föryngrad fat, och förde det tillsammans med några mycket färska destilleri tecken bevaras genom mognad i refill fat. "Intressant ... Priset är precis ovanför 10yo. Färg: guld. Doft: Ah! Detta är naturligtvis annorlunda. Skiljer sig från den vanliga 10, och om jag tillägga naturligtvis skiljer sig mycket från den gamla CAD. Det finns en känsla av att "skapa", på ett sätt, det är inte en typisk eller traditionell Taliskerian profil. Det har inte fått denna känsla av sötma antingen (vad som finns i moderna färska trä-drivna unga Islayers från den södra stranden), jag skulle till och med gå så långt som att säga att det kan vara den mogna produktionen av en ny, hemlig destilleri, som ligger mitt emellan Islay och Skye när det gäller stilar berörs (inte Mull!) Allt som svammel att säga att det är ganska peatier än Talisker, kanske mer besläktad med Caol Ila, och mycket kust, med lite havsvatten och ostron plus störst av nyheter, bara lite vanilj. Också ganska torkad kelp, sedan saltlösning och även ansjovis (vet du provensalska anchoïade?). Inslag av ingefära (från rejuvenerade fat?) Mun: samma känsla i gommen, även om färska Oaky delen är en smula högre än i näsan. Som översätter till lite mer ingefära och paprika men inte exakt fler vanillin, söta himlen! Inslag av passionsfrukter, lätt saltlake, sedan mer och mer färska kryddor, färska valnötter, bittermandel och dessa anteckningar av spansk peppar igen. En växande sälta också, utöver saltlösning. Salty ostron. Finish: ganska lång med, helt bisarrt, mer sötma och även fruktighet medan min erfarenhet, finish är oftast torrare. Pepprig och salt eftersmak, mycket Talisker. Kommentarer: Det finns vissa ungdomar, ojämnheter och Islayness som kommer genom (kryddig) föryngrad ek. Jag antar att det var hela poängen - eller de skulle ha kallat det Alfapet än Storm. SGP: 367 till 88 poäng.

Hemliga Stills "Highland" 1993/2008 (45%, Gordon & MacPhail, Van Wees först fylla sherry butt, fat # 779, 860 flaskor) Detta är troligen Glen Garioch. Det fanns några yttrar pärlor i denna kortlivade serien från G & M. Färg: rik guld / brons. Nostryffeln mer rom först nosing, jag antar att det kommer från en kombination av Glen Garioch s särskilda fruktighet med några ganska aktiv ek. Kanske skapade någon form av tropicalness? Många stuvad frukt, inklusive mango, bananer och papaya, även en del sot, tobak, eukalyptus, lakrits, mossa ... Det går i alla riktningar, skulle jag inte säga att det är fokuserade whisky. Ganska spektakulärt, på ett sätt, en slags fruktig hostmedicin. Mun: rika, första Jammy och stuvad (päron, fikon, äpplen) och sedan mer caramelly, med också påsar med russin, smörkola, miljonär Sandkaka, marmelad ... det är också en av dessa whisky som antyder gamla något muscaty söta viner som Rivesaltes eller Banyuls. Finish: lång, med inslag av rök, fler sylt och fler kryddor. Kryddnejlika, kummin ... Något torrare eftersmak (svart te). Kommentar: en tjock och rik soppa som var elegant. Det har fått något av de härliga gamla GGs (1960 och början av 1970-talet), som inte kan dåliga nyheter. Kan behöva andas så ofta med dessa profiles.SGP: 652-87 poäng.

Glen Garioch 1989/2012 "frukt Bonbons" (46%, Wemyss Malts, Hogshead, 325 flaskor) Färg: blekt guld. Nostryffeln Åh, är denna härliga! Motsatsen till 1993, ren och mycket fokuserade men ändå ganska ovanligt. Egentligen finns det samma toner av eukalyptus från eken som i G & M, men fruktighet går mycket mer mot väst trädgård frukter, äpplen, persikor, meloner (stora meloner!), Körsbär och sedan har vi mer tall sav och thuja trä, på ett spektakulärt sätt. Nya humidor, lack, mandelolja ... Efter några minuter: mycket mer kokosnötter. Mun: enklare. Ny ek och färska frukter, det är det. Mer allvarligt (visa respekt, S.!), Det finns en viss vanilj, kokos, meloner, apelsinblomma, korn socker och vanilj. Krämig munkänsla. Finish: lång, med mer kanel och vanilj. Kommentarer: skrik freshish amerikansk ek men det gör det mycket bra och utan sura anmärkning - så att säga. Jag skulle säga kvaliteten är liknande till det av G & M, det vill säga mycket hög. SGP: 551 till 87 poäng.

Glen Garioch 21 yo 1990/2012 (48,8%, Master of Malt, fyll bourbon Hogshead, 245 flaskor) Färg: vitt vin. Nostryffeln och nu till något helt annat: ost, vinäger och kanske till och med spår av gym strumpor. Efter det roliga börjar - minst sagt - mer ättikslag juice, citron och extremt färska gröna cigarrer. En upplevelse! Mun: det finns fortfarande något lite ättiksyra / surt men annat än att vi är närmare vissa moderna fruktig Glen Garioch, det vill säga äpplen, körsbär, persikor och rabarber. Ganska några gröna ek också. Finish: ganska lång, något syrlig, naturläkemedel, Oaky. Kommentarer: extrem grejer, esp. på näsan. Men det har fått några mycket intressanta, underhållande och uppriktigt sagt roliga sidor och det är därför jag ska vara "cool" med min poäng. Ja, kul! SGP: 371 till 78 poäng.

Glen Garioch 21 yo 1991/2012 (52,5%, The Whisky Agency, flytande Bibliotek, bourbon, 243 flaskor) Färg: vitt vin. Doft: Detta är mer mineral, skarpare, mer på klippor, tabletter aspirin, krita, gräs, järn (gamla verktygslåda) ... Det kan vara bra eller helt av, kommer vattnet att behövas för att ta reda på. Vissa delar är nära Wemyss "men det finns mycket mindre kokos och vanilj, dvs mindre ny ek. Med vatten: Åh, är det låst nu. Verkar inte simma alltför väl ... (och ja jag använder min vanliga Vittel!) Mouth (ren): oklanderlig! Perfekt frukter på perfekt mineral anteckningar, med en perfekt känsla i munnen. Ultra-utmejslat, (en av) min typ (er). Svalt klimat Riesling (jag menar, Alsace klimat) eller vitt från östra Loiredalen. Sancerre, Pouilly och sådant. Med vatten: blir ett hack rundare och earthier samtidigt, vilket inte är un-normala. Finish: lång, waxier ala Clynelish. Hurra! Kommentarer: vi gränsar perfektion, bra gjort! Synd att det inte svarar så bra på vatten (ja, till Vittel), eller skulle ha gjort det till 90 + i y bok. SGP: 462 till 89 poäng. PS: vad jag tycker om dessa rena etiketter av The Whisky Agency är att de betonar att åldern är viktig ;-).

Yamazaki 'Bourbon Barrel 2011 "(48%, OB) Färg: guld. Nostryffeln vanligtvis bourbon trä, med en hel del vanilj och marsipan först sniffar, sedan ännu mer vanilj, och sedan massor av vanilj. Några marshmallows också, inslag av kanel, muskot, vaniljsås ... mun: tjock och söt, Oaky ... Marsipan, söt ingefära, lite kokosnöt (verkligen inte mycket), majssirap, vanilj ... Du kan verkligen smaka allt detta söta ek. Blir en smula torka efter ett tag, lite för gingery och helt enkelt garvsyra. Finish: lång, lite te-ish. En del av sötheten är borta. Kommentarer: typisk hög kvalitet, färskt amerikansk ek förfaller, fullt ek-driven. Inga brister, små spänning, skulle jag säga. Stor som ett experiment eller som en engångsföreteelse tappning, låt oss hoppas helt enkelt att det är inte där maltwhisky som helhet är på väg. SGP: 451 till 82 poäng.

Yamazaki 'Puncheon 2011 "(48%, OB) Färg: halm. Doft: Det är en ny näsa, som börjar med en hel del lack och bubbelgum, sedan påsar med äpplen och krusbär, plommon, inslag av apelsiner och en hel del korn vatten. Vissa vanilj också. Jag skulle ha ganska sagt detta är ex-bourbon istället sherry Puncheon! Eller bourbon puncheons kan det finnas? Mun: maltig och söt, något porridgy med mogna äpplen, päron droppar och vanilj, då mer söt korn. God rundhet. Det är sött och barleyish maltwhisky, perfekt polerade men kanske saknar "vildhet" (i brist på bättre ord). Finish: medellång, söt och barleyish. Kommentarer: bara mycket solid, bra kvalitet maltwhisky, men jag tror inte att det finns mycket karaktär. Var / vad är Puncheon? SGP: 441 till 81 poäng

Yamazaki 'Sherry Cask 2011 "(48%, OB) Färg: deep bärnsten. Doft: den exakta motsatsen till "Puncheon", som börjar på krossade mogna jordgubbar (och sylt därav) och rosor. Parlamentet noterar också pressrester, marmelad, inslag av enbär, kirsch och stora svarta körsbär. Även rökelse och sandelträ. Mun: detta är verkligen roligt! Det finns en bourbonesque kryddighet och påsar av torkad frukt och sylt, hela är ganska tjocka och även extravaganta med allt detta rikedom. Enbär, kummin, körsbär, kumquats, massor av svarta vinbär gelé, inslag av penna spån från några naturligtvis färska ek, paprika och en hel del orange squash som är lite konstigt i detta sammanhang (Fanta-ish, om du förstår vad jag medelvärde). Men ändå är det en explosiv smak. Finish: lång, mer nervös och citrusy. Quince frukt gelé. Kommentarer: Det är något tekniskt, men jag skulle inte kalla det här labbet whisky. Faktum är att jag gillar det ganska mycket (ja, trots Fanta). SGP: 741 till 87 poäng.

Yamazaki 'Mizunara "(48%, OB, + / - 2010) Mizunara är japanska ek. Färg: rik guld. Doft: det är inte första gången jag känner det, kan japanska ek faktiskt ge några anteckningar ... rom och rörsocker. Det är mycket levande och tydligt här, det finns även inslag av bananer och kokosolja. Annat än att vi har rökelse, sandelträ och sedan mer färsk apelsinjuice. Det är en härlig näsa. Mun: (? Eller är det sågspån) det finns något ett hack alltför garvsyra och te-ish, men annars är det alla mycket bra, fint kryddig (kardemumma) och med bara en pissa touch av dammbildning Dessa kryddor är ovanliga, är det svårt att sätta vissa namn på dem ... Jag kanske ska hyra vissa asiatiska vänner? Finish: lång, förmodligen lite för garvsyra och torkning nu men hey, förblir profilen roligt. Kommentar: osannolik ibland men alltid roligt och intressant. Vi kan inte vara emot det, kan vi SGP: 561 till 86 poäng?.

Yamazaki 1992/2005 'Ägarens Cask "(51%, OB, sherry butt, fat # 2L3002) Färg: mörk bärnsten. Doft: ovanliga anteckningar rosenvatten, liljekonvaljer, gröna apelsiner och vetiver på en bädd av saftiga plommon och sylt och gelé. Sedan mer läder, gamla skinka och tobak. Ganska fantastiskt! Med vatten: skinkan kommer ut mer, tillsammans med nypon te. Superb faktiskt. Munnen (ren): fylligt, fruktigt och kryddigt, med hög utvinning och ändå en elegant profil. Glögg, kryddnejlika, blodapelsiner, choklad, orientaliska bakverk, peppar ... Massor händer. Med vatten: samma plus mer marmelad och kryddig sylt. Klorofyll, cassis likör. Finish: lång, rik, Jammy. Kryddor är tillbaka i eftersmaken. Kommentarer: kvalitet motsvarar den senaste NAS versionen, så högt. De mästare sherry, eller hur? SGP: 741 till 87 poäng.

Yamazaki 1992/2007 'Ägarens Cask "(63%, OB, sherry butt, fat # 2S70058) Färg: kaffe. Doft: lite svårt på denna styrka, det är snarare läder, lack och påsar med penna spån som kommer igenom - vi inte få det ofta sherry rumpor, vi? Eller var det här barnet en designer fräscha sherry butt? Med vatten: tyvärr, det blir en smula vinegary men det finns också underbara MODIG anteckningar. Hare? Munnen (ren): George T. Stagg ex-sherry trä ;-). Jag skojar inte ... Detta är massiv, über-extraktiv, otroligt spektakulär. Vilken hopkok! Med vatten: de mest spektakulära sylt blandat med samma kryddig / extraktiv bourbon anteckningar, ingefära, Kinabarkalkaloider, koriander ... Avslutning: Utdragen, besläktad med den hos en tropisk åldern gamla Demerara. Kommentarer: Dessa fat, när de blir 30 eller 35, kommer att rocka whisky världen (men kanske åter racking in påfyllning trä kommer att krävas - ja, jag vet borde tänka min verksamhet). SGP: 752 till 89 poäng.

Yamazaki 1990/2008 'Ägarens Cask "(55%, OB, sherry butt, fat # OL3042) Färg: ljus kaffe ;-). Nostryffeln och ännu en stil. Torrare, mer på choklad Oloroso, cigarrer, humidor, nyligen lackad trä, thuja, gräs, ormbunkar, mossa ... Mycket imponerande. Med vatten: Åh, är det låst! De cigarrer kvar där men resten har försvunnit. Konstigt ... Mouth (ren): det är en rolig sorts jordnära fruktighet med pomeranser och rötter, lite Chartreuse, kanske inslag av rosendoftande tvål och sedan skottkärror av hallon. Det är alla mycket söta medan näsan var så vackert torr ... Med vatten: ännu sötare! Likör och eau-de-vie, liter av dem. Finish: ganska lång, söt, på blodapelsiner och pastis. Verkligen, det finns nu en hel del anis och lakrits. Kommentarer: vad en konstig whisky, är det svårt att hitta mycket samstämmighet, men jag vill inte förneka att det är alla mycket spektakulära. Med andra ord, "kul". SGP: 741 till 86 poäng.

Yamazaki 1990/2005 'Ägarens Cask "(61%, OB, 25-årsjubileum Amant, sherry butt, fat # OV70403) Jag vet inte riktigt vad Amant är, vad är säkert är att på franska, innebär att ordet" älskare ". Gynnsamma regi eller inte? Färg: rödaktigt bärnsten. Doft: det finns en liten krut, flinta och brutna stenar men det är allt subtila och en tillgång. Ingen slog matcher. Annat än att sylt och röda bär överallt, sedan mer fikon likörer. Ganska nosable vid en sådan hög hållfasthet. Med vatten: det är en härlig gamey profil nu, med spanska skinka, fasan (tror jag), lite ostronsås - en drop -, cigarrer ... också ganska några humus. Vacker. Munnen (ren): mycket kraftfull, vilket ger den en något brutalt kirschy sida. Bitter gräsbevuxna anteckningar. Snabb ... Med vatten: söt och även zesty, och mycket komplex nu. Tangeriner, inslag av Litchiplommon, ökade gelé, kumquats ... Alla bra. Färska örter efter att, esp. färsk koriander. Kanske lite dill? Finish: lång, med lite mer bittra örter igen. Lakrits. Kommentarer: ett mycket, mycket bra "älskare", om jag får säga så. Vrålar eller kel, beroende på hur mycket vatten du är villig att lägga. Lekfull! SGP: 651 till 89 poäng.

Yamazaki 1990/2006 'Ägarens Cask "(63%, OB, sherry butt, fat # OS70389) Färg: ännu rödare mörkt bärnstensfärgad. Doft: en annan som helt har blockerats av hög hållfasthet. Det verkar vara ganska chocolaty, men vatten verkligen behövs. Med vatten: bang, krut överallt. Och slog matcher ... Mouth (rent): Ultra tung och stark, brutal, bitter, infunderas ... jag att kronärtskocka likör? Nä, låt oss tillsätt vatten ... Med vatten: detta är bättre nu men dessa matchsticky anteckningar kvar, bränt bröd, tung lakrits ... Nej, det är ingen lätt Yamazaki. Ytbehandling: lång, och jag måste säga att jag tycker bitter kronärtskocka likör igen. Oh och används matcher. Kommentarer: för amatörer av tunga krut bara. Var de nationella regleringsmyndigheterna ägarna till denna tunna? (! Vad en dum skämt, S.) SGP: 463 till 78 poäng.

Yamazaki 1989/2006 'Ägarens Cask "(62%, OB, sherry butt, fat # 9V70061) Färg: mörk kaffe, nästan Ristretto. Lite skrämmande ... Näsa: vi är snarare på choklad och hallon gelé igen här, och på cigarrer så ofta. Inga matcher eller skjutvapen. Blir lite mer växtbaserade efter ett par sekunder, med några torkade persilja och sedan mer och mer spel och skinka. Det är alla mycket kraftfull, så låt inte är spenderar för mycket tid över våra glas utan vatten ... Med vatten: en kryddig ekkaraktär kommer ut, ingefära, sedan soja, balsamvinäger. Snarare torkade dadlar på frukt avdelningen. Munnen (ren): yooh, gamla Demerara rom och påsar av lakrits överallt. Massive Attack (hehe). Med vatten: helt perfekt, lite mer komplex än andra. Kanel först (vanligtvis kanel inte kommer först), sedan lakrits, grapefrukt, plommon, choklad, apelsin likör, kumquats och detta ingefära. Finish: lång, flera växtbaserade, som ofta med dessa tunga inte alltför gamla sherry monster. Kommentarer: Min favorit i flygningen. SGP: 652 till 90 poäng.

Glencadam 25 yo 1985/2010 (46%, Mo eller insamling, bourbon Hogshead, fat # 3997, 341 flaskor) Färg: guld. Doft: det har något av den senaste officiella 21, denna mossiga friskhet blandat med kola ... Allt som blir rundare efter ett tag, med en hel del vanilj och lönnsirap, äppelpaj, karamelliserade päron ... Men dessa mossiga toner kvar, med också lite lakrits trä, kanske rabarber och greengages ... Det är alla mycket snyggt balanserad och avrundas på samma gång. Även rörsocker. Mun: utmärkt söt ändå lyhörd gommen, alla på honung, malt, vanilj och lönnsirap. En liten müsli också. Bra kropp, mycket lite sirapsliknande, vilket är trevligt här. Finish: medium lång, med gräs / örter handen, kanske lite pastis eller anis? Inslag av rök i eftersmaken. Kommentar: alla bra roligt och mycket drickbart maltiness. SGP: 551 till 86 poäng.

Glencadam 1991/2012 (53,9%, Berry Bros & Rudd, cask # 4762) Färg: halm. Doft: en ganska likartad profil, som ofta med BBR vi bor ganska nära till destillerier "" officiella "stilar, även med tung sherry. En ande driven tappningsföretag, existerar det? ;-) Hur som helst visar det här barnet mer eller mindre samma dofter, kanske är det bara ett hack grassier / vildare, men som kan komma från högre hållfasthet. Lite mindre vanilj-ED också. Med vatten: en ganska fantastiskt maltiness, vi alla på barleyish sötma. Munnen (ren): mer citrusfrukter, lime, ängssyra ... Det är oväntat zesty i själva verket säkert mindre rundade än 1985 denna gång. Med vatten: helt perfekt i all enkelhet. Honeyed apelsiner, malt, kandisocker. Finish: medium, kanderad, med igen torkade apelsiner och sirap och honung. Kommentarer: Det är inte en mycket bred profil, men det är ett perfekt exempel på en whisky som visar en perfekt söt maltiness. SGP: 651 till 87 poäng.

Glen Grant 37 yo 1975/2012 (49,6%, Exklusiva Malts för Whisky.com.tw, Hogshead, fat # 5477, 140 flaskor) Färg: guld. Nostryffeln startar något mer brutala än väntat, med någon form av spirity apelsin eau-de-vie på första sniffar, innan det börjar utvecklas på den mycket efterlängtade pollen, bivax, mogna aprikoser, blommor äng, vanilj och Sandkaka, och slutligen , mer på vissa läder, tobak, spackel, äpplen cider, valnötter och jord. En ganska komplex "film-näsa", nyfiken på gommen. Mun: helt i linje med näsan, börjar det lite hårda men är snart bli smidigare, med mer eller mindre samma dofter, bivax, honung, tobak, valnötter ... Allt med en touch av apelsiner igen i bakgrunden, vilket gör det zestier snarare än de "vanliga" gamla Glen Grants. Även en liten mintsmak te och lakrits från ek. Finish: medium lång, ett hack grönare och torrare (ek). Kommentarer: vad kan jag säga? Detta är mycket fina gamla Glen Grant. Inte förbi sin premiärminister ännu. SGP: 451 till 87 poäng.

Glen Grant 11 yo 1969/1980 (75 ° bevis, Averys, sherry trä) Averys "buteljeringar nu blir mycket knappa, men deras rykte fortfarande är ganska stor. Det gamla företaget (1793) ligger i Bristol och är fortfarande mycket aktiv i vin, men jag tror inte att de har tappats några maltwhisky under de senaste åren. Färg: kaffe. Doft: fullt sherry, som färgen föreslog. Det är denna fantastiska komplexitet för en ung whisky som bara kan komma från flaska åldrande (11 år + 33 år, inte en dålig kombination, speciellt med sherry monster.) Så vad har vi? Först är det svårt att tro att detta var flaska på endast 43% vol. Och för det andra, det bara inte skulle sluta prata, kasta aromer på din näsborrar efter varandra. Torkad frukt naturligtvis (svart russin först) utan även alla saker saftig och hartsartade (gamla växtbaserade likörer) samt de mest utsökta kombinationen av high-end piptobak, trä rök och läder polska. Jag sammanfattar! Mycket lite MODIG / köttig toner, de brukar komma med äldre sherry monster i min erfarenhet. Med andra ord, polerad ungdom ... Mun: ja! Det är fördelen med gamla unga whisky (om de inte fick inaktuella eller för torr), får du lite ålder men du får inte för mycket ek. Visst, det finns en hel del choklad men som inte kommer från eken här. Det är faktiskt allt mycket "Chambertin" och jag inte gör det här. Fantastisk kombination av mogna svarta körsbär, Cassis, choklad, rostat bröd, plommon och sedan denna tjocka svarta bröd våra vänner tyskarna gör: sweet pumpernickel! Älska att ... Finish: tyvärr, det är lite för kort och torr, förmodligen denna stora whisky akilleshäl. Annars skulle vi ha närmat sig 95-märket i min lilla bok. Med detta sagt, mynta i eftersmaken är stor. Kommentar: Jag vill inte orerar lyriskt om han undrar (och risker enades) av flaska mognad igen, så jag kommer inte. Vänligen håll mig ... SGP: 662 till 93 poäng.

Glen Grant 1959/1999 (47,3%, Samaroli, sherry, fat # 3790) Etiketten berättar att "var denna fat upptäcktes av förändring i ett hörn av en obligation." Verkligen? ;-) Färg: kaffe med röda nyanser. Doft: det är absolut spännande att jämföra barn med den unge 1969, eftersom mer än många likheter finns det också uppenbara skillnader som kan ha kommit från längre åldrande i trä, även om jag inte skulle säga att detta är klart mer mogen eller äldre. Så det är globalt torrare, mer växtbaserade, mer tertiär vilket är logiskt (metall polish, skokräm, svamp, humus) och sedan mycket mer mentholated och cigarr-liknande. Nyöppnat låda Habanos, rostat lantbröd, mandarin likör, tobaksrök ... Det är en sorts profil som jag verkligen vårda, det är helt underbart och inte utan påminde mig om några gamla Macallans. BTW, kan du förvänta dig en rad mycket gamla Macallans på WF i några veckor ... Jag säger inget mer. Mun: pah pah pah ... Det är så ovanligt! Visst eken är högre än i 1969, men detta mentholated symfoni är fullständigt häpnadsväckande. Om detta inte får yer tungan en flappin "då är du redan död ;-). Ring anti-maltoporn brigad! Finish: Lång och beviljade, lite oakier (starkt te) men vem bryr sig, vid 40 års ålder? (Det whisky, provsmakaren s äldre). Fantastiska toner av kardemumma, oregano och kummin i eftersmaken. Kommentarer: ett av herr Samaroli Mona Lisas (det fanns flera av dem, verkar det). Detta är en av de whisky varför jag aldrig bevilja bara någon cheapo blandning eller malt med 95 poäng, även om jag (någonsin) få en fin check på posten. Vilken sorglig skämt ... SGP: 661 till 95 poäng.

Glen Grant 1949 (40%, Gordon & MacPhail, + / -1980) En annan Glen Grant för Italien, minns Glen Grant brukade vara enormt i Italien och deras äldre buteljeringar var berömma höga priser. Jag hoppas att det här barnet kommer att hålla kursen efter de två yttrar härligheter vi just haft. I varje fall kommer både den lägre styrkan, och den ljusare färgen (mindre sherry) beaktas. Åh, och låt oss se om det finns några torv eller inte, eftersom ihåg många destillerier återgått till torv efter kriget, som bränsle var så sällsynt och dyrt. Åh, och detta är mer eller mindre en '30 år + 30 år, bör vara intressant ... Färg: deep guld. Doft: torv faktiskt! Inte en rå och rytande torv naturligtvis, men jag är säker på whisky var ganska torv när den destillerades. Andra goda nyheter: ingen svaghet, utan lätthet, ingen wobbliness vid 40% eller (nu) lite mindre. Splendid mynta igen, spackel, metall polish, fikon, kumquats, bivax, läder, hostmedicin (utvecklats torv?), En liten antiseptisk ... Nu, det tenderar att bli lite mer cardboardy eller "gamla bokälskande", men som också kommer med mer mynta, verbena, anis, dill eller ens ... rakt Absinth? Ganska fabuloso. Mun: Ha! Denna baby är outtröttliga och det är ännu stor, tänk ... Det finns en sälta, bittra örter, Creme de Menthe ... Alla helt fantastiskt. Men i mitten är ett hack svagare, typ av konfys, och vad som kommer ut efter det är mer salt och bittra oljor. Jag skulle aldrig ha sagt detta var Glen Grant. Ytbehandling: medellång, mycket fenol, torr, lite metallisk, rökiga. Salty eftersmak. Även klorofyll och agaves. Kommentarer: En mycket ovanlig gammal Glen Grant, kvalitet är stratosfären som många efterkrigstiden malt. Endast vissa delar av gommen var lite ödmjukare. Föreställ dig detta vid 50% vol ... SGP: 373 till 92 poäng.

Glenfarclas 21 yo (43%, OB, + / -2012) Färg: guld. Nostryffeln ah ja, jag minns ... Det är en fruktigare och snarare lättare GF än vanligt, börjar med äppelpaj och mogna krusbär, med dess mera ale anteckningar, söta gröt och inslag av konserverad ananas. Också något blommig, maskrosor, då mer kola och lätta Vanilla Fudge eller kola ... De fudgy toner blir större medan frukterna tonas ner lite. Mun: bra första intryck, mer på rostad brioche och malt, sedan honung tårta och rostade nötter (loads!) blir lite smalare efter de första klunkar, kanske lite torrare också. Lakrits och inslag av kartong / kanel. Finish: medium, maltig, med lite choklad och kanske jordnötter. Korn socker. Kommentar: 21 är inte min favorit inom "posten" sortiment, jag brukar gilla 15 mycket mer. Men ingen tvekan, det är bra whisky. SGP: 451 till 80 poäng.

An Cnoc 22 yo (46%, OB, 2013) Färg: guld. Nostryffeln mer närvaro, men en mycket liknande stil faktiskt. Det finns vissa sherry men det är mycket diskret, det finns också lite mer mynta och kanske ängssyra än i GF. Lite mer honung också men andra än, vi har bakade äpplen, krusbär, ale och kola igen. Majssirap? Också inslag av lakrits. Efter femton minuter, är det klart mer uttrycksfull än GF och ganska maltier (Ovaltine). Jag hittade också inslag av Calvados som jag redan har hittat i andra uttryck. Trevlig näsa, skulle jag säga. Mun: krämig, med en söt sherriness som är lite högre nu. Vissa peppar också, äppeljuice, inslag av ingefära och kummin frön (från några newish ek?), Honung och lakrits. Ganska lite malt också, pepprig kola ... Finish: ganska lång, mellan malt, peppar och ingefära tårta. Lite mer (glatt) bitter ek i eftersmaken. Kommentar: en annan härlig dram av An Cnoc. Du kan känna ek men det är inga problem. SGP: 551 till 84 poäng.

Glenfarclas 20 yo '105 '(60%, OB, 2012) hade jag provat det här barnet förra året men vidtog inga ordentliga anteckningar, samtidigt tänker jag smaka det igen snart ändå ... Och sen glömde jag. Hur kunde jag? Färg: mörk guld. Doft: bra, jag gillar det här mycket bättre än när jag först provat det, kanske eftersom det var bara buteljeras vid den tiden. I själva verket är detta en explosion av choklad och kaffe-ish shrapnels över en bädd av stenar, sot, grus och slog matcher. Valnöt. Och det är ganska stark ... Med vatten: inte mycket förändring, förutom lite mer tobak och inslag av parmesanost. Mun: Stor, tung, koncentrerad, Jammy och kryddig. Malt, karamell, kaffe fudge, jul tårta och marmelad. Och makt! Med vatten: det finns några smuts över allt detta och jag tror att jag gillar det. Svårt att beskriva, mellan parmesanost igen och kanske beef jerky. Annat än att det också finns flera russin och torkade dadlar. Finish: lång, med mer kristalliserade och kanderad frukt. Även Angelica? Anteckningar PX i eftersmaken. Kommentarer: Det är inte en smidig och silkeslen en, även med vatten. Inte olikt NAS 105, det har något bestialiskt ;-). Och roligt! Återigen, jag gillar det mycket bättre än första gången. Föga förvånande, jag tror det sitter mellan NAS 105 (WF 85) och mycket, mycket imponerande 40yo 105 (WF 94). SGP: 652 till 87 poäng.

Clynelish 1997/2012 (46%, Berry Bros & Rudd, cask # 6470) Jag tror att jag redan har provat en bra 20 olika fat av Clynelish 1997 och vad som är säkert är att de sällan besviken. Färg: halm. Doft: Clynelish är som en god vän, du är alltid glada att se honom. Detta är vackert mineral, måttligt vaxartad, utveckla mer på limejuice, lera, valnötter och whiffs av trädgården brasa. Det verkar som det är ganska rökigare än andra men jag skulle inte kalla det "torv". Bara lite vanilj. Mun: det är snarare en torr nu, strama, något bitter och pepprig. Oväntade inslag av bubblegum komma igenom efter några minuter, sedan mer citron och alltid denna bitterhet som gör det en smula svårare än andra i min mening, och blockerar zestiness som verkar vara där i bakgrunden (grapefrukt). Finish: medium, snarare gräsbevuxen. Kommentarer: säker på att det är mycket bra Clynelish - vilket är nästan en pleonasm - men jag tror att vi är inte riktigt nära den ganska fantastiska nya syster fat # 6473 av samma goda tappningsföretag, till exempel. Måste vara denna bitterhet ... SGP: 472 till 82 poäng.

Clynelish 1998/2012 (49,5%, Maltbarn, bourbon fat, 123 flaskor) Den lilla tyska tapparen Maltbarn sälja sina whisky direkt hittar du dem på maltbarn.de. Färg: vitt vin. Nostryffeln ganska annorlunda, har detta mer gräs, korn, hö, mynta och jord än 1997. Också inslag av färg och sedan mer och mer gentiana, med ett läkemedel sida som är ganska älskvärd. Marsipan. Mun: att det är gräsbevuxen och grapefruity och även bitter, men det fungerar bra nu (?). Det är ett typiskt utmejslat, mineral, sharpish Clynelish, blir fruktigare tiden, med cider, kanske gröna päron. Finish: lång, kryddig, fruktigare. Gräs och mandariner. Mer peppar i eftersmaken. Kommentarer: Classy ande, som nästan alltid. Stor personlighet. SGP: 462 till 87 poäng.

Välkommen

Välkommen till singlemaltwhisky.n.nu.

Nyhetsbrev

Ni är välkommna att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Ni får bland annat ta del av de senaste nyheterna och var uppmärksam på våra uppdateringar!

 

Länkar

Allt om whisky

 

Whisky forum

 

Mackmyra

 

Whiskysajten

 

Whisky.com

 

Whiskyguiden.se

 

Gotland Whisky

 

Boxwhisky

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)