Skotsk Maltwhisky

Skotsk malt whisky

Lågländerna

I Lågländerna kännetecknas whiskyn av mildhet och fruktighet. Det mest kända och kanske mest typiska exemplet är destilleriet Rosebank, i utkanten av staden Falkirk.

Campbeltown

Campbeltown är en ort på Skottlands sydvästra kust. Det är den minsta whiskyregionen. Här produceras fyllig, lätt rökig whisky med salt i smak och arom. Campbeltown var under sin storhetstid säte för ett tjugotal destillerier men idag återstår enbart två, vilka gör att Campbeltown dock fortfarande betraktas som en egen region.

Islay

På ön Islay i de Inre Hebriderna produceras den rökigaste whiskyn. Rökigheten fås från torven på ön som används för att röka malten före mäskningen. Kända destillerier ärLagavulin, Laphroaig, och Bowmore. Se vidare Islaywhisky.

Högländerna

Högländerna delas ofta in i mindre regioner: Norra högländerna (med Orkneyöarna), Speyside, öarna i väster (Skye, Jura, Mull) för att beskriva de olika smaktyperna som finns i regionen. Kännetecknande för höglandswhiskyn är smakrikedomen, ofta med jordiga, blommiga och kryddiga toner. Dalwhinnie är bland annat ett känt destilleri.

Islands

Hit räknas bland annat Talisker, den enda single malt whiskyn från Isle of Skye. En annan välkänd whisky är Highland Park från Skottlands nordligaste destilleri på Orkneyöarna.

Speyside

Hit räknas bland annat Cragganmore.

Välkommen

Välkommen till singlemaltwhisky.n.nu.

Nyhetsbrev

Ni är välkommna att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Ni får bland annat ta del av de senaste nyheterna och var uppmärksam på våra uppdateringar!

 

Länkar

Allt om whisky

 

Whisky forum

 

Mackmyra

 

Whiskysajten

 

Whisky.com

 

Whiskyguiden.se

 

Gotland Whisky

 

Boxwhisky

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)